Pilih size saddle yang sesuai mengikut ukuran yang betul

Sedikit tips utk menambah keselesaan ketika menunggang MTB dan Road bike

1. Kedudukan saddle

pastikan saddle sesuai dgn rider…. ramai yg tidak tahu saddle atau seat ade size ukuran lebar,

Biasanya yg kita beli dengan basikal standard ukuran lebar 130mm ke 135mm.

Ade alat untuk mengukur lebar seat bone atau tulang tungking…

(Bukan semua kedai ade) biasa kedai yg buat fitting ade tools ni….hehehe

Ade berbagai jenis design dan bentuk mengikut jenama dan harga….

Tidak semesti nya saddle mahal sedap duduk…. apa yg penting ialah size saddle..

Terdapat beberapa size antara nya

130mm, 135mm, 145mm, 150mm, 155mm, 165mm

Kene ukur size yg sesuai dan teknik atau cara kita menunggang pon main peranan…..

Tidak semesti nya rider yg berbadan BESAR kene pakai saddle lebar…

Dah dapat size yg betul, posisi saddle di atas basikal kene betul jugak….

Benda ni subjektif sbb lain org lain dia punye keselesaan….. mcm kita menulis, ade yg suka pen mata bulat atau jenis pen teknikal yg mata halus…..

Bila dah pasang…..cara duduk pon kene betul….

Yg terakhir pastikan pakai padded short, yg jenis span atau gel…terpulang mengikut keselesaan….

Lagi satu banyak rider yg silap ialah memakai seluar dalam atau spender didalam padded short…

Seluar padded tu dah design mengikut kita punye punggung ketika duduk diatas basikal…. jadi bila pakai seluar kecik didalam hilanglah fungsi seluar tu

Dan boleh menyebabkan melecet ketika berkayuh…..

Bagi yg malu atau segan, serta ingin menutup aurat boleh lah pakai seluar diluar ( tidak la terbonjol xxxx ) faham sendiri jer laaaa…😀😀😀😀😀

Ok cukup sampai sini….nanti saya sambung lagi….

Silakan share dengan kawan2 semoga mendapat manfaat…

Terima kasih kepada semua yang share, like dan menggunakan tips yg saya kongsikan.
Segala maklum balas, soalan, idea, cadangan, pandangan dan testimonial anda selepas mencuba tips yg saya kongsikan akan saya
gunakan sebagai panduan dimasa akan datang…

Semoga tips yg dikongsikan ini mendapat manfaat serta boleh digunakan semua lapisan rider tidak kira yg baru atau sudah lama dalam dunia basikal..

FB_IMG_1469579762839

Alat yang digunakan untuk mengukur size saddle yang sesuai

Alat yang digunakan untuk mengukur size saddle yang sesuai

TEST THE BEST
RIDE THE BEST

Facebook Comments
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *